sepolia logo

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο με Απόφαση του Δημάρχου κ. Μπακογιάννη και του υπουργείου Πολιτισμού, θα κατασκευαστεί μέσα στο ελεύθερο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, έκανε ένα βήμα προς την υλοποίησή του.

Κι αυτό γιατί ανακοινώθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη που πήρε το πρώτο βραβείο, ύστερα από Πανελλήνιο ανοιχτό διαγωνισμό και που με βάση τις μακέτες της, θα προχωρήσει το έργο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού δεν έγινε από την Ανάπλαη Α.Ε. αλλά από το ίδιο το αρχιτεκτονικό γραφείο που επιλέχθηκε!

akad plat arxaiologiko mouseio maketa 2

Αντιγράφουμε από την εφημερίδα «Τα Νέα»:

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών θα υλοποιηθεί βάσει των σχεδίων που υπέβαλε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Τσολάκη. Πρόκειται για ένα υπόσκαφο κατά κύριο λόγο κτίριο, όπως εξηγεί ο αρχιτέκτων στο «Νσυν», με εμβαδόν 13.660 τ.μ., εκ των οποίων 5.400 τ.μ. θα είναι εκθεσιακοί χώροι και 3.500 τ.μ. αποθήκες., ενώ 650 τ.μ. θα είναι αφιερωμένα σε εκπαιδευτικές δράσεις και 780 σε εργαστήρια. «Σχεδιάσαμε ένα κτίριο που να βρίσκεται σε διάδραση με το φυσικό περιβάλλον και η κάτοψή του, που έχει τη μορφή μιας σπείρας, να συνδέει τον επισκέπτη με την εξέλιξη της πόλης. Στόχος μας είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός αρχαιολογικού μουσείου αφήνοντας το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα», επισημαίνει ο Γ. Τσολάκης.

akad plat arxaiologiko mouseio maketa 3

Τα εκθέματα

Το νέο μουσείο πρόκειται να ανεγερθεί σε έκταση που παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού από την Ακαδημία Αθηνών και θα στεγάσει ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και τις ανασκαφές του μετρό. Η δημιουργία του μουσείου, στις προθήκες του οποίου θα βρουν θέση αντικείμενα από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους, είναι ένα πάγιο αίτημα κυρίως της αρχαιολογικής κοινότητας, καθώς εκτιμάται ότι οι ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών έχουν φέρει στο φως περισσότερες από 140.000 αρχαιότητες – ορισμένες εκ των οποίων εξαιρετικά σημαντικές -, που ωστόσο παραμένουν αθέατες στις ασφυκτικά γεμάτες αποθήκες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων και προκηρύχθηκε τον Αύγουστο, ενώ το αποτέλεσμα έγινε γνωστό μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αρχιτεκτονικού γραφείου Tsolakis Architects, το οποίο έχει αναλάβει και τη μετατροπή του Silo στον Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

akad plat arxaiologiko mouseio maketa 4

«Η αρχιτεκτονική προσέγγιση δίνει έμφαση στην τοπογραφία, την πολεοδομία και τη δημόσια αρχαιολογία, αφού ενσωματώνει δημιουργικά τόσο τους άξονες του τοπίου όσο και τη δομή της πόλης, ενώ αγκαλιάζει αφενός τα αρχαιολογικά ευρήματα και ταυτόχρονα συνδιαλέγεται με τη σχέση ανοικτού και κλειστού, δημόσιου και ιδιωτικού», επισημαίνεται στο σκεπτικό της πρότασης, που υπογράφουν επίσης οι Ελένη Λάγκαρη, Μιγκέλ Μουνιόθ, Κωνσταντίνος Κοσμάς, Μιχάλης Φουντουκλής και Γιάννα Παπαπαύλου.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα μεταφέρονται οι υφιστάμενες αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδα καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου) με αναβαθμισμένες υποδομές (κερκίδες, κρήνες, καθιστικά, φωτιστικά στοιχεία), ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση υπόγειου χώρου στάθμευσης εμβαδού 2.500 τ.μ.